سناریوهای احتمالی درگیری رژیم صهیونیستی و حزب‌الله-راهبرد معاصر
وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد عراقچی: ایران به گام غیرفنی اروپا پاسخ مناسب می‌دهد حکم بازداشت نتانیاهو و گالانت توسط دیوان لاهه صادر شد صدور بیانیه اتحادیه اروپا درباره برنامه هسته‌ای ایران + جزئیات واشنگتن: همچنان از حق اسرائیل برای دفاع از خود حمایت می‌کنیم واکنش روسیه و چین به وتوی پیش نویس قطعنامه غزه توسط آمریکا

 سناریوهای احتمالی درگیری رژیم صهیونیستی و حزب‌الله

آیا پاسخ حزب‌الله به حملات پهپادی رژیم صهیونیستی به معنای آتش‌بس میان طرفین است؟ برای پاسخ گویی به این پرسش و بررسی آینده درگیری رژیم صهیونیستی و حزب‌الله در نوشتار حاضر به سه سناریوی احتمالی پرداخته می‌شود.
سید علی نجات؛ کارشناس مسائل غرب آسیا
تاریخ انتشار: ۱۸:۵۹ - ۱۷ شهريور ۱۳۹۸ - 2019 September 08
کد خبر: ۲۱۷۶۴

به گزارش راهبرد معاصر؛ به دنبال تجاوز هوایی رژیم صهیونیستی با پهپادهای انتحاری به لبنان در بامداد یکشنبه 3 شهریور ماه 1398 سیدحسن نصرالله، دبیرکل حزب‌الله در واکنش به این تجاوز اعلام کرد: «تجاوز اسرائیلی‌ها بی‌پاسخ نخواهد ماند و زمانی که رژیم صهیونیستی، لبنان را بمباران می‌کرد به پایان رسیده و امروز لبنان در امنیت به سر می‌برد.» در پاسخ به تجاوزگری رژیم صهیونیستی، یک هفته بعد حزب‌الله با صدور بیانیه رسمی در روز یکشنبه 10 شهریور ماه 1398 اعلام کرد که «یک دستگاه خودروی نظامی اسرائیلی را نزدیک مرزهای لبنان با سه فروند موشک ضد زره هدف قرار داده و تأکید کرد که در این حمله خودروی مورد نظر منهدم شده و تمام سرنشینان آن کشته یا زخمی شده‌اند.» حال این پرسش به ذهن متبادر می‌شود که پاسخ حزب‌الله به حملات پهپادی رژیم صهیونیستی به معنای آتش‌بس میان حزب‌الله و رژیم صهیونیستی است؟ برای پاسخ گویی به این پرسش و بررسی آینده درگیری رژیم صهیونیستی و حزب الله در نوشتار حاضر به سه سناریوی احتمالی پرداخته می‌شود.

 

سناریوی نخست: حمله حزب‌الله به رژیم صهیونیستی

یکی از سناریوهای محتمل پیرامون آینده جنگ و درگیری، حمله حزب‌الله به رژیم صهیونیستی در ده روز آینده است. پاسخ و حملات موشکی حزب‌الله به رژیم صهیونیستی موجب کاهش آراء نتانیاهو و حزب لیکود در انتخابات هفته آتی می‌شود؛ به همین جهت دفتر نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی به دنبال حمله موشکی حزب الله، به وزیران کابینه دستور داد تا از هرگونه مصاحبه درباره حمله حزب‌الله به یک پایگاه و خودروی اسرائیلی در مرز لبنان خودداری کنند. ارتش رژیم صهیونیستی نیز به سرعت به رسانه‌ها دستور داد از انتشار هرگونه اخبار مربوط به تلفات و خسارات حمله موشکی حزب‌الله خودداری ورزند.

 

سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی نیز با هدف حمایت از نتانیاهو مدعی شد: «حمله حزب‌الله به یک پایگاه و خودروی نظامی تلفاتی به همراه نداشته است.» سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی افزود: «به نظر می‌رسد تخاصم کنونی با حزب‌الله لبنان تمام شده باشد، اما قوای مسلح اسرائیل همچنان در آماده‌باش هستند.» نتانیاهو نیز مدعی شد: «در حمله‌ای که حزب‌الله انجام داد هیچ‌کس زخمی نشده و بر اساس تحولات جدید، گام‌های بعدی را در مرز‌های لبنان برخواهیم داشت.»

 

در پی حمله موشکی حزب‌الله، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، دیدار خود با رئیس‌جمهور هندوراس را نیمه‌کاره رها کرده و راهی یک جلسه امنیتی شد. بنیامین نتانیاهو همچنین در تماس‌هایی از آمریکا و فرانسه خواست تا با اعمال فشار تنش کنونی را متوقف کنند؛ زیرا درگیری گسترده به نفع بنیامین نتانیاهو آن هم در آستانه انتخابات کنست نیست.

 

از این رو این احتمال وجود دارد که حزب‌الله به این حمله بسنده نکند و حملات دیگری را در دستور کار خود قرار دهد. در واقع این سناریو محتمل است که پاسخ و عملیات اصلی حزب‌الله در هفته‌های آتی و نزدیک به انتخابات کنست باشد. این امر در صورت وقوع موجب تضعیف جایگاه نتانیاهو در انتخابات پیش‌رو خواهد شد.

 

سید حسن نصرالله، دبیرکل حزب الله لبنان در سخنانی خود پس از هدف قرار دادن اهدافی در خاک سرزمین‌های اشغالی درباره عملیات انجام شده علیه نیروهای اسرائیلی در منطقه مرزی عنوان کرد تاریخ ۱ سپتامبر ۲۰۱۹ را به خاطر بسپارید؛ چرا که این روز آغاز مرحله جدیدی از اوضاع در مرزها برای حفاظت از لبنان است.

 

در همین راستا عبدالباری عطوان سردبیر روزنامه رای الیوم می‌نویسد: «پاسخ محدود روز یکشنبه حزب الله همان پاسخی بزرگ نیست که سید حسن نصرالله وعده داده و اسرائیلی‌ها را در طی چند روز گذشته نگران کرده است، بلکه ضرب شصت مقدماتی است، اما هیچ بیانیه‌ای از حزب الله این نظریه را رد یا تأیید نمی‌کند.»

 

ارتش رژیم صهیونیستی نیز از بیم حملات موشکی و پهپادی حامل مواد منفجره حزب الله سامانه‌های گنبد آهنین در منطقه شمال مستقر کرده است. در واقع ارتش سیستم‌های متعدد و مختلف ضد هوایی در شمال با توجه به اینکه ارزیابی‌ها حاکی است که تنش نظامی با حزب الله هنوز برطرف نشده، مستقر کرده است. پایگاه دبکا نیز از احتمال حملات حزب الله ضد اهداف اسرائیلی و احتمال حملات موشکی حزب الله لبنان خبر داده است.

 

سناریوی دوم: حمله رژیم صهیونیستی به پایگاه‌های حزب‌الله در لبنان

سناریوی دوم پیرامون آینده درگیری رژیم صهیونیستی و حزب الله حمله این رژیم به پایگاه‌های حزب الله است. در واقع در صورتی که نتانیاهو نزدیک به انتخابات احساس کند که شرایط به ضرر وی تغییر کرده است این احتمال وجود دارد برای امنیتی کردن منطقه و همچنین تغییر آراء به سود خود و حزب لیکود دست به چنین عملیاتی بزند. همچنین اگر نتانیاهو احساس کند که حزب الله تلاش دارد که برای دومین بار اهدافی را در رژیم صهیونیستی مورد هدف قرار دهد، دستور حمله را صادر خواهد کرد.

 

بنیامین نتانیاهو را می‌توان اصلی‌ترین بازنده عملیات موشکی هفته گذشته حزب‌الله دانست؛ زیرا وی قصد داشت از حملات اخیر خود به لبنان برای کسب رأی در انتخابات آینده استفاده کند، اما پاسخ موشکی حزب‌الله، نتانیاهو را در برابر دو گزینه قرار داده که هر یک از آن‌ها تلخ است. یا اینکه به درگیری نظامی روی بیاورد و آن را ادامه دهد که قبل از انتخابات به شکست وی منجر خواهد شد یا اینکه سکوت اختیار کند این گزینه نیز پیامد‌هایی منفی برای وی در انتخابات آینده خواهد داشت؛ به خصوص که رقبای نتانیاهو تلاش خواهند کرد از سکوت نتانیاهو در راستای منافع انتخاباتی خود بهره‌برداری کنند.

 

به دنبال حمله موشکی حزب الله ارتش رژیم صهیونیستی تصویر هوایی از یک سایت تولید موشک‌های نقطه‌زن را که مدعی شده بود برای حزب الله لبنان است منتشر کرد. ارتش رژیم صهیونیستی مدعی شد در این تصویر هوایی، مجتمع پشتیبانی، مجتمع تولید موتور، مجتمع تولید مواد منفجره سرجنگی و مجتمع بررسی کیفیت سایت تولید موشک های «نقطه زن» دیده می شود.

 

بنیامین نتانیاهو، هفتم شهریور ماه نیز حزب‌الله را به تلاش برای اجرای پروژه تولید موشک در لبنان متهم، و تهدید کرده بود که اسرائیل این پروژه را از بین خواهد برد. مقام‌های رژیم صهیونیستی نیز بارها تاکید کرده‌اند برای حفظ امنیت خود در هر کجا که لازم باشد دست به عمیات خواهند زد.

 

از این رو این سناریو محتمل است که هدف رژیم صهیونیستی از انتشار این تصاویر و گزارش‌ها بسترسازی برای حمله به حزب‌الله است. به خصوص که آمریکا اعلام کرده از حق اسرائیل برای «دفاع از خود» کاملا حمایت می‌کند. در همین راستا رسانه‌های صهیونیستی اعلام کرده‌اند که هنگام حمله موشکی حزب الله به پایگاه اسرائیلی، ارتش آماده حمله موشکی به برنامه موشکی حزب‌الله بود. در این زمینه تایمز اسرائیل می نویسد: «اسرائیل آماده عملیات عظیم تلافی جویانه علیه سامانه موشک نقطه زن حزب الله در لبنان بود،‌ و تنها به این خاطر که سربازان اسرائیل در حمله فرا مرزی روز یکشنبه گروه تروریستی آسیبی ندیدند، از بجا‌آوردن حمله منصرف شد!»

 

ژنرال یوسی بیلید، فرمانده سابق منطقه شمالی در ارتش رژیم صهیونیستی معتقد است موشک‌های نقطه زن در منطقه تهدیدی برای موجودیت اسرائیل هستند و باید با آن مقابله کرده و اجازه نداد این موشک‌ها باقی بمانند. دیگر مقامات و مسئولان صهیونیستی نیز درباره موشک‌های نقطه‌زن همین نظر را دارند و آن را مساله حیاتی برای رژیم صهیونیستی می‌دانند که موجودیتش را تهدید می‌کنند.

 

اشلومو گانور، تحلیل‌گر سیاسی اسرائیلی در تلویزیون این رژیم تاکید می‌کند که آنچه در مرزهای شمالی میان حزب‌الله و رژیم صهیونیستی رخ داده، تنها یک شروع است، شروع جنگ سرنوشت‌سازی که اسرائیل آن را هدایت می‌کند. وی می‌گوید، در رویکرد استراتژیک رژیم صهیونیستی، پرونده موشک‌های نقطه‌زن پس از قدرت هسته‌ای ایران در مرتبه دوم و پرونده موضع‌ ایران و حزب‌الله در داخل سوریه در مرتبه سوم اولویت‌ها جای گرفته است. گانور ادامه می‌دهد، تقابل بین حزب‌الله لبنان و اسرائیل حتمی و قطعی است و در آینده نزدیک اتفاق می‌افتد. قرار گرفتن پرونده موشک‌های نقطه‌زن در درجه دوم اولویت‌های تل‌آویو به این معنی است که جنگ و درگیری‌ نظامی متقابل میان حزب‌الله و اسرائیل در راه است.

 

سناریوی سوم: ادامه آتش‌بس میان رژیم صهیونیستی و حزب‌الله

سناریوی سوم پیرامون آینده درگیری بین رژیم صهیونیستی و حزب‌الله، ادامه آتش‌بس کوتاه مدت است. به خصوص که در حال حاضر هر دو طرف تمایلی به جنگ فراگیر و تمام عیار ندارند. گروه‌های محور مقاومت، تأکید می‌کنند که پیروز درگیری کوتاه اخیر جنبش حزب‌الله بوده است. دبیر کل حزب الله لبنان به وعده خود درباره واکنش نظامی به اقدام هفته گذشته رژیم صهیونیستی عمل کرد. حجم انبوه نیروهای نظامی اسرائیلی در مرزهای جنوبی لبنان مانع از عملیات حزب‌الله نشد و این یک موفقیت و پیروزی نظامی برای حزب الله است. به خصوص که سامانه دفاعی رژیم صهیونیستی نیز نتوانست مانع از رسیدن موشک‌های نقطه زن حزب الله به اهداف تعیین شده شود.

 

در مقابل رژیم صهیونیستی خود را پیروز تنش چند ساعته می‌داند. اما آنچه از این تنش آشکار شد آن است که طرفین نمی‌خواهند جنگی تمام عیار راه بیاندازند و فقط می خواهند دستاوردهایی نظامی یا سیاسی در کارنامه خود ثبت کنند بی آنکه کار به جنگ فراگیر بکشد.

 

تردیدی نیست که رژیم صهیونیستی با پایان تنش و روشن شدن اینکه واکنش حزب الله محدود بوده و خسارت مادی شدیدی نداشته نفس راحتی کشیده است. حزب‌الله هم در عین اینکه با قدرت تمام به رژیم صهیونیستی پیغامش را فرستاد درگیر جنگی تمام عیار نشد.

 

در پایان می توان گفت که در شرایط فعلی حزب الله تمایلی به ورود به یک جنگ فراگیر با رژیم صهیونیستی ندارند، مگر اینکه طرف مقابل چنین وضعیتی را به آن‌ تحمیل کند. در همین راستا شیخ نعیم قاسم معاون دبیرکل حزب‌الله در سخنرانی سه‌شنبه شب تصریح کرد «خواستار جنگ نیستیم اما نمی‌پذیریم که اسرائیل به بهانه‌های مختلف بر ما تعدی کند، هر تجاوزی، پاسخی دارد و اسرائیل باید بداند ما تغییر قواعد درگیری را نخواهیم پذیرفت حال تهدیدات هر چه قدر باشد. آنچه اتفاق افتاد بزرگترین دلیل بر جدیت مقاومت و حزب‌الله در ابقای توازن بازدارندگی است و قواعد درگیری در این مرحله محفوظ است؛ اسرائیل نمی‎تواند اقداماتی انجام دهد و از ما انتظار سکوت داشته باشد.»

 

نتانیاهو نیز از ترس پیامدهای منفی و مخرب درگیری با حزب‌الله بر نتیجه انتخابات آتی کنست تمایلی به تشدید تنش و درگیری با حزب‌الله ندارد. زیرا نتانیاهو به خوبی می‌داند در صورت درگیری و تشدید تنش با حزب‌الله، نخست‌وزیری مجدد وی امکان‌پذیر نخواهد بود. در همین راستا روزنامه اللواء به نقل از منابع دیپلماتیک خود فاش کرده است که رژیم صهیونیستی از روسیه درخواست کرده است بر حزب‌الله فشار وارد کند که بار دیگر به قواعد درگیری سابق و به‌ویژه قطعنامه 1701 پایبند باشد. این منابع که روزنامه اللواء لبنان اعلام کرده است اطلاعات ویژه و حساسی را درباره رژیم صهیونیستی فاش کرده‌اند، افزودند تل‌آویو به روس‌ها تعهد داده است که رزمندگان حزب‌‌الله را در سوریه دیگر هدف قرار ندهد و قطعنامه 1701 را هم نقض نکند به شرطی که حزب‌الله هم به قواعد درگیری سابق پایبند باشد.

 

 

مطالب مرتبط
ارسال نظر
آخرین اخبار